Barion Pixel

Egyszerű, gyors alap keksz recept

alapkeksz

Hozzávalók

  • 2 bögre finomliszt
  • 1 bögre cukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 60 ml tej, vagy víz
  • fahéj ízlés szerint
  • mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint
  • fél citrom héja

Elkészítés

  1. A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, majd hűtőbe helyezzük pihentetés céljából 1 órára.
  2. A pihentetés végeztével a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  3. A tésztát 0,5 centiméter vastagságúra nyújtjuk, majd tetszőleges sütikiszúró formákkal szaggatjuk.
    A kiszaggatott formákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és mehet is a sütőbe.
  4. A kisült kekszeket „üresen”, vagy igény esetén csokival, illetve egyéb mázzal bevonva kínáljuk.

Sütés hőfoka: 180 fok

Sütés módja: alul – felül, vagy hőlégkeveréses

Sütés időtartama: 15 perc


Kép forrása: Pixabay


Az alap keksz egy nagyon egyszerű és sokoldalú édesség, amelyet könnyen elkészíthetünk otthon. Az alapvető recept egyszerű összetevőkből áll, és számos különböző ízesítéssel és variációval elkészíthető.

Az alap keksz különböző variációkkal és ízesítésekkel készíthető. Például, kakaóporral hozzáadhatunk csokoládés ízt, vaníliakivonattal pedig egy finom vaníliás ízt kapunk. Az alap kekszhez szintén hozzáadhatunk apróra vágott diót, mogyorót, csokidarabokat vagy aszalt gyümölcsöket, így változatosabbá tehetjük az ízvilágát.

Sokoldalú édességről van szó, amelyet akár különböző alkalmakra is elkészíthetünk. A karácsonyi időszakban például készíthetünk fahéjas vagy gyömbéres ízesítéssel, míg a nyári hónapokban citromhéjjal vagy lime levéllel fűszerezhetjük.

Az alap keksz receptje könnyen módosítható, így mindig megtalálhatjuk az ízlésünknek megfelelő verziót. Az elkészült kekszeket akár díszdobozban vagy szalaggal összekötve is adhatjuk ajándékba, vagy egyszerűen csak élvezhetjük egy csésze tea vagy kávé mellett.

Vélemény, hozzászólás?