Barion Pixel

Kutyakeksz recept, amit otthon is könnyedén elkészíthetsz

kutyakeksz

Milyen előnyei vannak, ha otthon készíted a kutyakekszet?

Ha saját kutyakekszet készítesz, akkor annak elsődleges előnye, hogy tudod, milyen összetevőkből áll. A nagyüzemi termékek gyakran tartalmaznak színező anyagokat, tartósítószereket és cukrot, amelyek a kutyáknak feleslegesek és egészségtelenek. Amikor otthon magad készíted a kekszet, akkor lehetőséged van meghatározni, hogy milyen összetevőkből álljon, és hogy milyen ízű legyen a kutyakeksz. Emellett könnyen szabályozható a tápanyagtartalom is, amit a kutyája jól fog tolerálni. Ezenkívül pénzt is spórolhatsz, mivel a hozzávalók általában olcsóbbak, és sok összetevő már megtalálható otthonodban.

Milyen összetevőket használj?

A kutyakeksz hozzávalóinak összeállítása szinte határtalan, feltéve, hogy olyan élelmiszereket használunk, amelyek biztonságosak a kutyáknak. Szigorúan tilos használni cukrot, csokoládét és mazsolát. Fontos, hogy olyan összetevőket válasszunk, amelyek tápanyagokban gazdagok, így a finomságokat jó szívvel kínálhatjuk, de fontos, hogy mértékkel adjuk őket. Sokféle összetevő közül választhatunk, mint például teljes kiőrlésű liszt, tojás, burgonya, sárgarépa, spenót, zabpehely, túró, sajt vagy marhahúslé. Sokféle ízletes recept áll rendelkezésre az elkészítéshez. Húsos vagy halas finomságokat is készíthetünk otthon, ehhez ajánlott darált húst vagy omlós halat használni, amit könnyedén pürésíthetünk, majd hozzáadhatjuk a kutyakeksz tésztájához.

Hogyan tároljuk az elkészült kutyakekszeket?

Fontos, hogy a kutyakekszet sütés után alaposan szárítsd ki. Minél szárazabb a kutyakeksz, annál hosszabb az eltarthatósága. Mivel házi készítésű kekszekben általában nem használnak tartósítószereket, ezért jóval nagyobb az esélye a penészesedésnek, mint a nagyüzemi termékek esetében. Az alábbi tippekkel azonban könnyedén gondoskodhat arról, hogy saját készítésű kutyakekszei hosszú ideig elálljanak:

  • A sütési idő letelte után, továbbra is hagyd a sütőben alacsony hőfokon kb. 80-100 fokon, félig nyitott sütőajtóval. A nyitott ajtón keresztül távozik a nedvesség/pára, így a kekszek megfelelően kiszáradnak a meleg levegőn.
  • Egy hosszabb módja a kiszárításnak, de ugyanlyan hatásos, ha egy fém tálcára helyezzük az elkészült kekszeket, és a tálcát pedig egy fűtőtestre helyezzük pár órára (2-3 óra).
  • Az elkészült és kiszárított kekszek olyan dobozban, vagy zacskóban kell tárolni, ami „tud levegőzni”.

Milyen eszközök szükségesek a kutyakeksz elkészítéséhez?

Nagyon előnyös a házi kutyakekszek készítése során, hogy könnyedén előállíthatók a megszokott háztartási anyagokból. Nem szükséges különleges háztartási eszközök használata sem az összetevők elkészítése, sem a sütés során. Bár egy erős konyhai robotgép hasznos lehet a munkafolyamat megkönnyítése/felgyorsítása érdekében, a tészta elkészítéséhez elegendő egy aprító és egy egyszerű kézi mixer vagy habverő is. A kekszek formázásához pedig kíváló eszköz lehetnek kutyusos sütikiszúróink:

Néhány jól bevált kutyakeksz recept

Májkrémes kutyakeksz

Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 250 g májkrém
  • 500 g zabpehely
  • 250 g túró
  • 100 ml napraforgó étolaj
  • liszt, itt nincs meghatározott mennyiség, annyit használj amennyi a kinyújtáshoz szükséges

Elkészítés:

Az összes hozzávalót tedd egy tálba, alaposan keverd össze, majd hagyd állni körülbelül egy órán át! Ha a tészta még túl nedvesnek tűnik a kinyújtáshoz, akkor adj hozzá egy kis zabpelyhet vagy lisztet! Végül, egy belisztezett munkalapon nyújtsd ki a tésztát körülbelül 1 cm vastagságúra, ezt követően sütikiszúró segítségével formázd a tésztát! Süsd 150 fokon légkeveréssel körülbelül 30 percig, majd a fentebb olvasható módszereket követve teljesen szárítsd ki a kekszeket.


Tonhalas kutyakeksz

Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 1 konzerv tonhal (saját levében, vagy sós lében)
  • liszt és zabpehely, itt nincs meghatározott mennyiség, annyit használj amennyi a kívánt állag eléréséhez szükséges (nyújtható, formázható állag)

Elkészítés:

Az összes hozzávalót tedd egy tálba, alaposan keverd össze, majd hagyd állni körülbelül fél órán át! Ha a massza még túl nedvesnek tűnik a kinyújtáshoz, akkor adj hozzá egy kis zabpelyhet vagy lisztet! Végül, egy belisztezett munkalapon nyújtsd ki a tésztát körülbelül 1 cm vastagságúra, ezt követően sütikiszúró segítségével formázd a tésztát! Süsd 150 fokon légkeveréssel körülbelül 30 percig, majd a fentebb olvasható módszereket követve teljesen szárítsd ki a kekszeket.

Szalonnás kutyakeksz

Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 1/2 bögre zabliszt
  • 1/2 bögre zabkorpa
  • 1/2 bögre hidegvíz
  • 1/2 bögre olvasztott szalonnazsír

Elkészítés:

Először keverd össze a lisztet és a zabkorpát egy tálban. Egy másik tálban pedig keverd össze a zsírt, a felvert tojást és a vizet, majd add hozzá a száraz összetevőket. Nyújtsd ki a tésztát, majd szúrd ki a formákat belőle, majd süsd kb. 20 percig 150 fokon, majd a fentebb olvasható módszereket követve teljesen szárítsd ki a kekszeket.

Kép forrása: Freepik