Hozzávalók
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- 10 dkg porcukor
- fél citrom reszelt héja
- 1 db tojás (kenéshez)
Elkészítés
- A lisztet egy tálba öntjük, majd hozzáadjuk a vajat, ezt követően beleöntjük a porcukrot, reszelt citromhéjat és a tojássárgáját. A hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd gombó alakúvá formázzuk, fóliába csomagolva pihentetjük a hűtőben 1 órát.
- A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd a kívánt sütikiszúró formával szaggatunk belőle.
- Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a kiszaggatott formákat, a felső résznek szánt tésztát megkenjük tojással. Ha megsült, ízlés szerint tölthető lekvárral, krémmel stb.
Sütés hőfoka: 170 fok
Sütés időtartama: 20-25 perc
Kép forrása: Pixabay
A linzer sütemény hagyományosan az osztrák konyha egyik édessége, de már számos országban is ismert és kedvelt. A különleges ízvilágú sütemény készítése egyszerű, és sokféle változata létezik. Az alapja pedig az ún. linzer tészta, amelyet számos süteményhez használhatunk.
Ha elkészült az alap linzer tészta, akkor lehetőségünk van a különféle linzer változatok elkészítésére. A tésztát gyakran töltik lekvárral, vagy darált dióval, de használhatunk hozzá kakaóport, vagy akár fűszereket is. Az elkészült linzer süteményeket porcukorral megszórjuk, és akár teával, vagy kávéval is tálalhatjuk.
Az alap linzer tészta elkészítése lehetővé teszi, hogy számos különféle változatot készítsünk, és a saját ízlésünknek megfelelően variáljuk az ízeket. Ez a recept remek kiindulópont ahhoz, hogy a linzer süteményt az igényeinknek megfelelően készítsük el.